maribor-2017-2V Inštitutu Zajčja luknja smo se 23.12.2017, udeležili letošnje že druge slovenske strokovne konference o psihedelikih, ki je tokrat potekala v organizaciji kolegice psihologinje Anje Cehnar in Festivala Alternativne Kulture Maribor.

Tema tokratne konference je bilo vprašanje, ali nam lahko psihedeliki služijo psihologiji tako, kot služi teleskop astronomiji in mikroskop biologiji? Kaj psihedeliki pravzaprav sploh so? In ali se nahajamo na prelomu psihedelične renesanse, kjer bomo o teh substancah lahko spregovorili bolj odprto. Namen prve konference o psihedelikih v Mariboru je bil torej detabuizacija področja ter ozaveščanje o njihovem zdravilnem potencialu.

Prisluhnili ste lahko tako splošnim, kot znanstvenim ugotovitvam in idejam številnih strokovnjakov, tudi dvema iz našega inštituta Zajčja luknja. Marko Vide, specializant psihodinamske psihoterapije je predstavil osnove varne psihedelične izkušnje v terapevtskem kontekstu, medtem ko je Mina Paš, dr.med in integrativna psihoterapevtka, predstavila zdravilni potencial ayahuasce in rezultate naše primerjalne raziskave o ayahuasci in integrativni psihoterapiji.